Scrisoare deschisă către Patriarhul României

Stimate Înalt Prea Sfintiț Părinte Daniel,

Uitându-mă la evenimentele ce se petrec în ultima perioadă în Casa Domnului nu știu dacă mie trebuie să-mi fie rușine că vă port numele sau dumneavoastră să vă fie rușine că aveți același nume cu mine.

Aș putea spune că am fost crescut la țară, fiecare vară din primele 17 – 18 ale vieții mele petrecându-mi-o alături de bunici într-un sat din Sudul țării.

Știți care erau cei mai importanți oameni acolo ?

Primarul, doctorul și popa !

O să mă întrebați de ce, lipsit de respect îl numesc Popă și nu părinte, așa cum am fost (OBLIGAT) să învăț în timpul orelor de relgie ? O să vă răspund:  suntem un stat LAIC iar acest “Popă” are cel puțin respect din partea mea! De ce ?

Spre deosebire de dumneavoastră, Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copii. Nu le cere banii pe care nu îi au pentru a sta în fața lui Dumnezeu.

Nu le vorbește despre alegeri prezidențiale bunicilor mei !

Nu îi obligă să cumpere ziarele bisericii sau calendarele (printate de sfințiile dumneavoastră fără a înțelege, măcar, ideea de TVA !).

Ziarele primite (OBLIGATORIU) sunt plătite din buzunarul Părintelui Nea’ Nelu (așa cum îl știe lumea în sat) iar calendarele sunt de multe ori oferite tot gratuit, pentru că nu toată lumea are Mercedes la poartă (dacă înțelegeți unde bat).

Obișnuiam, mic fiind, să cumpăr (de placere) cel puțin o iconiță de la fiecare Biserică/Mânăstire pe care o vizitam cu părinții mei în vacanțe. Și credeți-mă, am vizitat multe. Atât de multe încăt acum câțiva ani Mânăstirea Curtea de Argeș, pe care o mai vizitasem în trecut, tot pentru a aprinde o lumânare, mi-a cerut și mie și părinților mei taxă la intrare.

Ni s-au dat bilete ! Puteți să credeți asta ?! BILETE la intrare în Mânăsitre, bilete pentru a ne putea ruga. A fost ultimul an în care am vizitat acel loc, deși plin de credincioși, uitat de Dumnezeu.

Dumneavoastră Preafericitul Părinte Daniel,  împreună cu Biserica Ortodox Română, încercați să îmi manipulații buncii și străbuncii ! Îi faceți să acționeze politic în funcție de interesele dumneavoastră mizând pe credința lor și folosindu-vă cu NERUȘINARE de încrederea lor… de, poate, prea puținele cărți citite de ei…

Nu cred că este nevoie să demonstrez cele scrise mai sus, aveți cunoștință de ele și pot să fac pariu că aveți acces la internet de pe un Mac pe care eu nu o să mi-l permit prea curând… noroc de poporul creștin-ortodox.

Înainte de a ajunge la subiectul acestei scrisori, o să subliniez pentru a spulbera orice dubiu, că sunt creștin,  mulțumesc Celui de Sus după fiecare masă la care îmi adun părinții și prietenii și mă închin în fiecare seară înainte să adorm.

În calitatea mea de Fiu al Lui Dumneazeu,  vă întreb, stimate Înalt Preasfințit, așa cum l-am auzit o dată pe tata întrebând:

 

Nu vă e rușine ? Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica ?

V-aș ruga să nu vă rugați pentru mine, nu o să-mi permit să plătesc…

Dumnezeul în care am fost învățat să cred nu costă și nu face politică.

Cu pioșenie,

Un Daniel; Un om.

[DOC] Scrisoare deschisă către Patriarhul Daniel


Scrisoare a fost preluată de adevărul.ro

http://adevarul.ro/news/societate/scrisoarea-unui-tanar-patriarhul-romaniei-nu-e-rusine-l-ati-vandut-dumnezeu-bucatica–1_54622ac30d133766a8c273e7/index.html

Etichete:, , , , , , , , , , ,

80 de răspunsuri la „Scrisoare deschisă către Patriarhul României”

  1. liviu spune:

    Felicitări! La obiect, ironic, fin! Mă tem că Preafericitul te va afurisi 🙂

    • Daniel Nica spune:

      Mulțumesc. Am primit deja primul mesaj de ‘bine’ de la un creștin extremist.
      Cu detalii revin zielel următoare, imediat ce se adună (cu siguranță se va întâmpla) mai multe.

    • Andrei spune:

      Cred ca esti posedat. Mergi la un preot sa-ti citeasca Molitfele Sf. Vasile si poate o sa-ti revii.
      Sa nu te prinda sfarsitul in aceasta stare de demonizare.
      Mai era unul care era preocupat de banii Bisericii, vezi ca ii mergi pe urme!

      „4. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis:
      5. Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor?
      6. Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea” (Ioan 12).

      Observa-te daca poti sa stai linistit la Sf. Liturghie, daca te spovedesti.Concluziile tzi le tragi singur.

      De obicei astia ca tine daca nu se reintorc la Sf. Biserica ajung nebuni de legat sau se sinucid.

    • A. spune:

      Stati linistit, rugaciunile si blestemele nu au efect decat la oamenii botezati in acelasi vas cu expeditorul.

    • Bonas Niculae spune:

      …, demult, tare de mult, s-a „renuntat” ; la „afurisanie”, numai ca acum s-a reintrodus aceasta practica, de ce? ca sa se „sperie lupul cu pielea oi”… , pardon sa speria oaia cu pielea lupului… .

  2. Alin spune:

    Asa, si?… Care-i ideea?

    • Daniel Nica spune:

      Credeam că ideea este mai mult decât evidentă …
      Încercați (re)citirea articolului, poate o să se ivească și ideea, de altfel bold-uită.

      Seară bună.

      Cu stimă,
      Daniel

      • raileanu spune:

        bravo, tinere, esti un excelent critic si foarte buna chirurgia pe care o practice.Speranta reformei morale poate veni doar de la cei ca tine. Succes! sindicatul SINPEN 2006- penitenciar BRAILA

      • Daniel Nica spune:

        Vă mulțumesc pentru susținere și aprecieri domnule Răileanu.
        Toate cele bune.

  3. Liuba spune:

    Mi-a placut mult ce ai scris si sper ca a ajuns si la cei care trebuie sa citeasca aceasta scrisoare. Cine are dorinta se poate ruga si cere indrumare de la Dumnezeu, insa un Popa (asa cum tu l-ai numit) nu trebuie sa oblige pe cine ar trebui sa votam. Parintele are functia de a ne indemna sa credem in Dumnezeu, sa ascultam de Dumnezeu si sa ne rugam Lui Dumnezeu.

    Frumoasa rugaciune a rostit Parintele Arsenie Boca: ” Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi!”.

    Cu respect,
    Liuba G.

  4. Petrache spune:

    Draga domnule Daniel,

    in primul rand, denumirea corecta este „Prea Fericitul” Parinte Daniel, „IPS” este pentru mitropoliti. Nu e acelasi lucru. Un maresal nu-i tot aia cu un general sau maior.

    A doua: Daniel este un nume biblic, apartine unui prorooc al Vechiului Testament. Nu l-a inventat Patriarhul. Inainte sa va intrebati daca va e rusine ca purtati acelasi nume cu el, ar fi trebuit sa va intrebati daca nu va e rusine de Dan Diaconescu, Dan Radu Rusanu, Dan Adamescu, Dan Voiculescu, etc. Toti niste oameni care au trecut sau sunt in puscarie. E alegerea dvs.

    Indiferent unde ati invatat sau nu, respectul cuvenit meseriei si Adevarului v-ar impune sa le spuneti tuturor „parinte”. Va adresati politistilor cu „militianule” sau „Garcea”? Si nu suntem stat politienesc. Laic, ne-laic, e o chestie de respect pentru o meserie. Din nou, alegeti sa nu va purtati astfel.

    Aveti vre-un caz concret in care Patriarhul a cerut bani pentru a cununa pe cineva? Aveti vreo circulara, act, document prin care sa ceara asta preotilor? DIMPOTRIVA. Aveti nimic. Vorbe goale.

    Nu e nimeni obligat sa cumpere vreun ziar sau calendar. Din nou, nu aveti nicio dovada ca asta ar fi o politica institutionala. ZERO. Daca o face vre-un preot, e problema lui. Raportati-l superiorilor. Asa ar face un om care vrea sa construiasca ceva, care nu da doar cu noroi. Nici Patriarhul nu are Mercedes la poarta, Nici nu are masina. Eventual e o masina a INSTITUTIEI, daca poti intelege conceptul. Patriarhul nu are proprietati, nici macar loc de veci in Bucuresti.

    Ati fost vreodata la Vatican? Ce trebuie sa faci ca sa-l vizitezi, stii? Cam cat costa biletul, stii?

    Da, aveti dreptate. BOR incearca sa-si manipuleze credinciosii. Incearca sa-i manipuleze cu invatatura lui Hristos. Si da, BOR se implica in politica. E normal. Si Hristos a facut politica. Si sfintii au facut politica. Sf. Constantin cel Mare a fost politician, la fel Sf. Stefan cel Mare, Sf. Iustinian…ehei. Dvs nu va convine de partea cui se implica in politica. Dvs fiind MULT mai citit ca bunicii si parintii dvs. Dar nu stiti regula simpla a bunului simt fata de interlocutor.

    Deja speculatia cu calculatorul Patriarhului este…amuzament :)) In legatura cu intrebarea: nu poate nimeni sa-L vanda pe Dumnezeu. Poate incerca, asemeni lui Iuda, dar nu e cazul aici. BOR nu a tradat invatatura lui Hristos cu absolut nimic. NIMIC. Puteti consulta toate cartile de teologie. Sunt sigur ca n-ati facut-o, pentru ca dvs stiti ca suntem un stat laic si nu trebuie sa stii teologie ca sa vorbesti pe subiect.

    Indiferent ce-l rugati dvs pe Patriarh, el se roaga la fiecare liturghie pentru poporul roman. Si nu cere bani. Puteti sa va uitati la tv daca nu ma credeti. Duminica, de la 9, pe trinitas. Chiar daca dvs si multi gresiti fata de el, el si „popimea” o fac non-stop, duminica de duminica,indiferent cati oameni sunt la slujba.

    Nu stiu cine v-a invatat despre Dumnezeu, dar El dintotdeauna a facut politica. Ati auzit de regele David? Politician. Hristos insusi a criticat imparati, legi, etc. A facut POLITICA. Socant, nu?

    Sunt multe lucruri socante pentru dvs, sunt convins. Dumnezeul pe care-l invocati v-a invatat, printre altele, sa nu judecati, Nici semenii, nici pe altii. Caci cu aceeasi masura vei fi si tu judecat. La fel cum i-ai judecat tu pe „prostii” aia.

    Domnul sa te ierte,

    • Daniel Nica spune:

      Bună seara,

      Erau de așteptat un val de comentarii de acest gen.
      „Nu stiu cine v-a invatat despre Dumnezeu, dar El dintotdeauna a facut politica” dacă afirmația asta este valabilă… să ne ferească Dumnezeu…

      O seară bună.

    • Mr Arpagic spune:

      .daca taceai filozof ramaneai..
      Stimate cetatean..doar prin simplul fapt ca domnia sa patriarhul tolereaza astfel de fapte si nu condamna, trimmite circulare si ameninta , i-l descalifica automat din functia respectiva..coruptia a fost extinsa controlat in biserica romaneasca si de aici frica a intrat in voi..sunteti niste banditi care profitati de oameni naivi /..este mult de lucrat cu DNA-ul

    • Cristian Pascu spune:

      Hristos a făcut foarte clar ce fel de politică a făcut el și ce fel de politică ne îndeamnă pe noi să facem. Începând de la refuzul bogățiilor acestei lumi. A spus să îi dăm Cezarului ce e al Cezarului și nu să îi dăm Cezarului din ce e a lui Dumnezeu în speranța că Cezarul ne va da din ce este al lui.

      În rest, foate multă singuranță în judecarea unui tânar care a luat o atitudine așa cum a știut el.

    • R.D. spune:

      Intr-adevar l-ati invatat pe Daniel cateva lucruri elementare, in rest…ma abtin sa mai comentez.

    • Taifas Geanin spune:

      Daca tu preferi sustinerea biserici e treaba ta… Inseamna ca esti suficient de orb incit nu vezi cam in ce saracie traieste lumea si in ce lux traieste POPII pentru ca denumirea corecta din mosi stramosi este POPA.
      Imi pare rau ca trebuie sa ma exprim asa iar pentru noi nu cred ca e important ca e prea fericit sau cel mai aproape de adevar tatal dracilor… Are 8000 lei salariu si te intreb cite donatii a facut? Aia care au facut bine stau la puscarie… Citi bani trec prin biserici? Din banii astia citi saraci au ajutat? Dar cite catedrale fac? Si mai nou si poleite cu aur…. Cite mercedesuri a achizitionat biserica? Multe normal pentru ca curu de popa nu se mai poate plimba in dacie…. Eu sa am o putere as baga biserica sa fie cu autofinantare… Si as darma 3 sferturi din biserici… Nu e posibil la o comuna cu 7000 de locuitori sa ai 3 biserici si o catedrala de 20 mil de euro….

    • raileanu spune:

      domnule Petrache: da, se ia spaga de catre reprezentantii bisericii pentru primirea unei parohii, pentru ca un fiu de popa ce a terminat seminarul sa fie repartizat la parohia tatalui sau, si mai spuneti-ne va rog daca este adevarat ca preotii sunt salariati ai statului roman printr-o ordonanta semnata de Ponta? dar cum este finantat TRINITAS, stiti?
      cu stima

    • @++ spune:

      Petrache, esti cumplit de prost!

    • Adrian spune:

      Petrache – curat avocatul diavolului – la propriu și la figurat!
      De la bun început am să spun că eu fac o deosebire dihotomică între Preot și popă.
      Patriarhul Daniel este un popă de cea mai joasă speță.
      Popii sunt lacomi, mincinoși, arghirofili.
      Preoții sunt puțini.
      Spuneți că popa Daniel nu cere bani? FALS! Solicitările fondurilor de la guvern sunt din taxele tuturor românilor.
      Spuneți că nu minte? Fals! La lansarea mastodontului numit catedrală a spus că se va edifica exclusiv di fondurile bisericii.
      Bisericile primesc un număr de ziare pe care la plătesc preoții.
      Parohiile plătesc „contribuții” pentru posturile de radio și Tv Trinitas.
      Preoții au primit „dispoziții” să taxeze botezurile, înmormântările, nunțile, etc., Ba chiar să afișeze tarife; nu toți au respectat – nu este canonic.
      Politica, cel puțin așa cum se vede la noi este vrajbă. Să învrăjbești este un păcat grav!
      Prin felul în care se manifestă azi unii popi în frunte cu ÎPF nu face decât să îndepărteze oamenii de la credință, de la Biserică.
      Din păcate.
      Ca să fie clar; sunt botezat creștin ortodox, mi-am botezat copilul și nepotul creștinește, cred într-o Putere Divină, respect Biserica, respect preoții adevărați, obișnuiesc să mă închin.
      Cel mai bine mă reculeg într-o biserică goală – numai eu și Domnul.

      NB
      Ca arhitect, pensionar, am condus lucrările de renovare a unei biserici, timp de peste doi ani, fără vreo remunerație.

    • Mihai spune:

      Prietene, impuscate si spre binele nostru sper ca nu ai copii. ne scutesti de urmasi de acelasi tip, idioti cretini si impamanteniti sa apere miseii. vorbesti de respect, respectul se castiga nu se ofera gratuit. iar popii si oamenii din biserica ar trebui ei sa pupe mana oamenilor din societate nu invers. ei sunt niste capuse in societate nu fac de cat sa consume din ce in ce mai mult fara sa produca nimic, nici macar speranta in randul „prostimii”.

      cica Patriarhul nu cere bani, prietene nu cere maruntisuri, verifica mai clar cate „retrocedari” si donatii a facut statul pt BOR si mai vorbim. Habar nu ai cate ilegalitati au la activ cei din randul bisericii. Habar nu ai ca preotii de rand trebuie sa dea spaga sa isi pastreze parorhia. Mai deschide ochii si nu mai te uita in gura lu Ponta.

    • gelu spune:

      Domnule Petrache daca ceea ce face biserica este politica atunci vai mama noastra , cand ati vazut vreun cleric sa ia atitudine impotriva politicienilor care isi bat joc de noi . Singura politica care o face biserica este politica banului , este alaturi de cei ce le ofera ( cel mai cunoscut exemplu Gigi Becali pentru care ar fi facut cerere de gratiere daca ar fi avut posibilitatea ) . Intr-un magazin o lumanare costa 0,2-0,3 lei si ei fac asta pentru profit ,in biserica costa 0,5-1 leu in conditiile in care biserica nu plateste taxe , e producator si macar 10% din materia prima este refolosita

    • Jos Religia spune:

      Ati facut comparatii fara nici un sens, in ceea ce priveste ratiunea. Nu puteti compara „meseria„ de preot cu cea de politist. Pe de alta parte eu vreau sa va intreb un lucru: Avand in vedere ca numarul bisericilor din Romania (stat laic) este de ordinul miilor iar numarul spitalelor este doar de ordinul sutelor, dumneavoastra daca ati avea vreo boala urata unde v-ati trata la biserica sau la SPITAL ? Hai sa ne trezim si sa realizam ca de fapt nu ne ajuta si nici nu ne vindeca nici un d-zeu si sa ne dam seama ca doar noi pe noi ne putem ajuta. Nici nu aveti idee cata ura si sila imi provoaca tot ce inseamna biserica si religie

    • Dan spune:

      Ești un fariseu!

  5. joita mihoc spune:

    felicitari daniel sant o credincioasa ,dar din ce vad ca fac acesti preoti imi produc sila nu vreau sa ii mai vad ,raman cu credinta mea in dumnezeu de preoti nu vreau sa mai aud

    • Daniel Nica spune:

      Mulțumesc.
      Credința e tot ce ne rămâne..

      • R.D. spune:

        Cand spunem „BOR” inseamna Biserica Ortodoxa Romana care este de fapt clerul si enoriasii (adica eu,tu,parintii,bunicii etc), vad ca tu si chiar domnul Petrache scrieti despre BOR dar cu alt sens. Cat despre Dumnezeu cu „D” e vorba de respect, pana si tu ai scris acum : „D-zeu”, este asa de greu sa scrii Dumnezeu daca spui ca esti fiu al Lui Dumnezeu ? E ca si cum ai spune ca-ti respecti tatal dar ii spui in public : „ba,tata ! ” (cat despre greseli vezi tu, poate le fac si eu insa cei de la Adevarul a scris de tine ca esti: „absolvent al Academiei de Studii Economice” etc ” ci nu de mine, de aceia ai doua posibilitati ori sa repari greselile si mergi mai departe ,ori sa stergi scrisoarea si sa o faci uitata (din pacate tin sa te anunt ca pe internet si daca stergi ceva tot va ramane).

      • R.D. spune:

        …mai scriu ceva si cu asta inchei. Ai vorbit de „Popa din satul meu”,in primul rand te-as sfatui sa scrii „preot” in loc de „popa” fiindca din ce am citit eu aici chiar merita sa i se spuna preot si nu doar un preot caruia sa-i spui: „Sarut mana ,parinte !” ci chiar sa-i saruti mana.

      • A. spune:

        D-le Daniel, uite cum arata mormintele varuite: http://empiredelamort.com/ .

        Lasati mortii sa-si ingroape mortii lor; nu ati fost creat pentru Naraka.

        Iata si un exemplu de punere in scena, un procedeu literar „de tip haggadah”:

        „The Star of Bethlehem and the comet of AD 66”, Jenkins, R. M., Journal of the British Astronomical Association, Vol. 114, No. 6, p.336 Bibliographic Code: 2004JBAA..114..336J .

        PDF-ul se gaseste si pe net.

        Despre „haggadah”:

        „o amplificare si remodelare a realitatii, conform punctelor de vedere si necesitatilor vremii. [..] istoria este rescrisa prin combinarea diferitelor propozitii din text intre ele, prin completarea lor reciproca, prin aranjarea cronologica [..]”

        http://www.bible-history.com/Scribe/THE_SCRIBESHalachah_and_Haggadah.htm

        Citarea prin pasaje a altor scripturi sau texte mai distante in cadrul unei compozitii „haggadah” este ceva firesc:

        http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0001_0_00525.html

        Cati oameni stiau sa scrie si cati detineau exercitiul unor compozitii literare acum cateva secole in Romania? Dar acum 2000-5000 de ani?

        Hristos-ajuta!

  6. R.D. spune:

    Degeaba Daniel te-ai chinuit sa scrii atat daca la sfarsit ai scris: „În calitatea mea de Fiu al Lui Dumneazeu” Cat despre „joita mihoc says : noiembrie 11, 2014 la 9:39 pm

    „felicitari daniel sant o credincioasa” afla ca nu esti ! atat timp cat scrii : „raman cu credinta mea in dumnezeu” poate credincioasa lui „dumnezeu” dar nu a lui Dumnezeu.

    • R.D. spune:

      …ca sa-ti explic mai bine, pe langa faptul ca ai scris „Dumneazeu” ai scris „Fiu” cu „F” mare, esti cumva Iisus Hristos si nu stiu eu ?

      • Daniel Nica spune:

        Așa cum am scris și anterior … erau de așteptat asemenea comentarii… doar ceea ce am scris eu e un afront adus Bisericii, nu ?
        De greșeli, domnule R.D. ați auzit ?
        De greșeli de tehnoredactare, nu genu’ care trebuie iertate la Biserică.
        Credeam că e cel puțin evident că „Dumneazeu” e o eroare de tastare pe care nu am sesizat-o.

        „Fiu” cu majusculă sau minusculă este cel puțin discutabil, dar probabil dogma BOR nu vă permite nici un fel de rabat de la regulile stricte impuse de oameni, ci nu de D-zeu.
        Cât despre cometariul lăsat de joita mihoc, cred că adăugirea dumneavoastră este mai mult decât lipsită de bună credință (în sensul atât laic cât și biblic); vi se pare ceva eronat în ceea ce a scris ? sau pentru a 2-a oară învățătura BOR nu vă permite să credeți în Dumnezeu fără clădiri ? Sau deja e un semn de ură față de Dumnezeu faptul că nu a folosit majuscule ?

        Sper că am fost explicit.

        Toate cele bune,

        Daniel

      • Alexandra spune:

        Ca sa va simtiti bine, domnule R.D., cu comentariile de doi bani postate, va urez un „Dumnezeii si Hristosii tai de limbric, ia mana de pe calculator si bagati-o in… unde vrei tu”, asta ca sa nu aveti cumva impresia ca mie mi-a alunecat mana pe tastatura asa cum s-a intamplat in scrisoarea de mai sus. Pe Dumnezeu/ dumnezeu/ D-zeu/ Buddha sau cum doriti nu il intereseaza modul in care este apelat, este vorba de ce avem in noi, stimate domnule. Iar Dumneavoastra (cu majuscula, e pronume de politete), nu aveti spirit, doar un pedantism inutil in situatia de fata.

  7. Taifas Geanin spune:

    Salut!
    Vreau sa te felicit pentru scrisoarea adresata preadracului… Eu unu sincer am demult ceva cu biserica pentru ca nu de acum se ocupa cu asa ceva… tocmai de aceea nu am mai platit de citiva ani contributia ceea ce ar trebui toti sa o faceti sub forma de protest… Si nici nu donez in cutiile milei pentru ca acei bani au cu totul alta destinatie decit cea stabilita…
    Din partea mea RESPECT! Si felicitari!

    • Daniel Nica spune:

      Salut,

      Mulțumesc. 🙂
      Pentru a nu-mi pune în cap alțiu iubitori de Biserică (nr. clădirea și oamenii ei, nu credincioșii – sper că am fost clar), menționez că o faptă bună NU se face doar în Biserică, iar păcatele îți sunt iertate și dacă te rogi tu pentru tine… nu într-o clădire.
      Cât despre a dona, nici eu nu obișnuiesc asta, la Biserică.
      Poți face asta în MULTE alte moduri fără implicare clerului.

      Încă o dată, mulțumesc.

  8. Taifas Geanin spune:

    Raspunsul critic de mai sus erea pt Dn. petrache

  9. Mihai Antonache spune:

    Stimate domnule R.D.,

    Desi sunt o multime de lucruri prin care v-as putea contrazice convingerea asupra simplei implicari ale BOR in politica (si aici nu ma refer la sensul bun al cuvantului), voi mentiona doar 3 aspecte legate de acest subiect:

    1) Umbla vorba (si nu doar vorba ci sunt si inregistrari audio publice pe internet) cum ca in Satu Mare presendintele CJ a adus amenintari tuturor directorilor de scoli, directorilor de institutii publice, primarilor locali, preotilor, ca va taia fondurile pentru localitatile in care nu va iesi cine trebuie la vot. Ulterior (subliniez ULTERIOR) au aparut inregistrari in care preotii sfatuiau oamenii ca ar fi mai bine sa voteze un om care este de religie ortodox in comparatie cu alt om care este luteran. Acum, daca vorbim din punct de vedere religios, sunt convins ca si dvs (intentionat nu am scris dumneavoastra), sunteti deacord cu mine cand spun ca luteran nu inseamna ateu. Sunt o multime de localitati in care „conducerea” are o alta religie fata de cea ortodoxa si uite ca nu a fost niciun fel de problema acest lucru. Nu a fost o problema pana astazi, pana cand s-a gasit acel nod din papura impotriva contra-candidatului PSD. Cum vi se pare acest aspect? Vi se pare un lucru bun, care deserveste tuturor romanilor?

    2) De-a lungul timpului s-au construit o gramada de biserici, biserici in care s-au investit sume enorme de bani. Acest lucru s-a facut in ciuda faptului ca in anumite localitati al caror locuitori au avut „norocul” de o asa investitie la ei in sat sau oras, nu au locuri de munca sau traiest la limita subzistentei. Nu ar fi fost mai buna o investite intr-o biserica de dimensiuni normale si alocarea surplusului de bani investit intr-o alta directie? Sprijin pentru comunitatea respectiva, sigur se gasea vreo solutie.

    3) Sunteti atat de indignat cu privire la acest articol, insa luati in considerare doar ce va este dvs in avantaj, si nu intreg articolul (stiti, per ansamblu). Cum sa fie legal si posibil in aceasta tara sa pui taxa de intrare intr-o biserica sau manastire? Pentru cei ce vor sa contribuie de buna voie la acel locas de cult, sigur exista o cutie a milei; iar cei ce nu vor sa sprijine, din pacate pentru ei nu au optiunea aceasta – se cheltuiesc foarte multi bani in directia aceasta de renovare si construire a unor mega structuri in locuri uitate de lume, si asta bineinteles din bani publici (ai mei, ai dvs, ai domnului Daniel, redactorul articolului).. acum nu vi se pare cel putin ciudat acest lucru? Sunt biserici unde scrie ca lumanarile sa fie achizitionate din Sfanta Biserica – sa nu care cumva sa mergi cu pastile cumparate din Carrefour, pt ca alea sunt mai ieftine si ard mai mult timp.
    La inmormantari, sunt preoti care daca nu „plusezi” nu trateaza persoana ingropata la fel ca pe celelalte persoane (probabil cum ar fi obiceiul) – probabil cazuri izolate, insa cum e posibil ca acea persoana sa mai fie numit preot / popa?. Nu este chiar atat de important, insa daca stau sa ma gandesc ca acel preot are casa parohiala, masina de servici si salariu din bani publici, e mai rau decat medicii care cer bani extra in anumite situatii pentru ca efectiv au salarii mici.

    In fine, deja am petrecut prea mult pe un comment al unui articol, insa in felul acesta am dorit sa ofer suport si sa imi arat multumirea si bucuria ca acest tanar a rupt din timpul lui pentru a redacta aceasta scrisoare

    O zi buna,

    Mihai Antonache

  10. Un bun crestin spune:

    Un articol curat, la obiect si fara rautati gratuite.
    Un sfat totusi pentru Daniel: Sa-ti pastrezi in continuare credinta si sa nu te lasi ispitit de vremurile in care traim. Cu siguranta vei fi un bun crestin-ortodox.
    Sper de asemenea ca aceste ganduri ale tale sa nu se transforme in ura si in lupta impotriva Bisericii, despre care sunt convins ca stii ca este infailibila. Cu oamenii e altceva din pacate. Curaj si marturisire!

    • Daniel Nica spune:

      Vă mulțumesc pentru susținere.
      Credința rămâne și cu și fără catedralele consturite din banii pentru spitale…

      • Un bun crestin spune:

        Aici as vrea sa te contrazic. Bisericile nu sunt construite din banii pentru spitale. Bugetul anual acordat Cultelor religioase (tuturor celor recunoscute de lege, fara exceptie) este infim mai mic decat bugetele acordate spitalelor si scolilor (sau invatamantului, in general). Cred ca, in calitate de Contribuabil la Bugetul statului, Biserica are si ea cateva drepturi, mai ales ca intre Statul Roman si Biserica a existat intotdeauna un strans parteneriat social. Si Biserica are spitale, scoli, fundatii si asociatii cu implicare in toate domeniile sociale. Biserica, practic suplineste ceea ce Statul de multe ori nu poate acoperi in totalitate.

        E bine sa fim obiectivi si sa nu aruncam afirmati rostite in mod gratuit de unii dusmani ai Bisericii.

        Uite, pentru a-ti crea o imagine obiectiva asupra unor aspecte de „senzatie” din viata Bisericii, iti recomand (in cazul in care nu l-ai vazut deja) saitul http://avereabisericii.ro/.

        Cu drag,
        Marius

  11. cuibus spune:

    De ce nu ai vorbit tu cu bunicii si strabunii sa nu fie spalati ep creier de niste hoti? Educatia este mai puternica decat manipularea BOR-ului! Bafta!

  12. Tudor Corneliu spune:

    Salut. Foarte frumos demersul :)!

  13. mehi spune:

    religia e (pe langa alte rele) instrumentul prin care cei saraci sunt impiedicati sa-i omoare pe cei bogati..
    si cum iese unul sa sa vorbeasca despre adevar, cum sar o suta (din cei ce vor sa-l ascunda) sa-i astupe gura..
    felicitari Daniel Nica.. fa-i sa iasa la suprafata!

    • Daniel Nica spune:

      Mulțumesc de susținere.
      Așteptam reacții despre care vorbiți dvs. cele menite „sa-i astupe gura”.
      O să scriu despre asta zilele ce urmează.
      Am adunat ceva material pe tema asta.

      Cu stimă,
      Daniel

  14. alex spune:

    dumenzeu nu exista si preotii sunt doar niste prefacuti.

    • Independent Diplomat spune:

      Dragă doamnă, pur și simplu nu avem ce face în afara faptului de a merge la vot Duminică, unde să îl votăm pe Klaus Iohannis(care este un Neamț-Romîn ce are clădită prin tradiție, munca asiduuă și cinstită, conform poruncilor din Biblie care au clădit intelectualitatea, munca cinstită și legea și ordinea în lumea noastră. Și fiindcă trăim o viață oribilă cu toții care nu facem si nu am făcut vreodată parte din mafiile lor și în primul și-n ultimul rînd din mafia asta comunistă, a P.S.D.ului.
      V-am spus așadar: dacă apreciați munca cinstită și nicidecum derbedeismele, țigănimea și curvăsăraia, mergeți duminică la vot și îl votați NUMAI PE KLAUS IOHANNIS ȘI VĂ GARANTEZ CĂ EL O SĂ CÎȘTIGE, DACĂ AU MAI RĂMAS OAMENI CINSTIȚI ȘI MUNCITORI ÎN ROMÎNIA!
      Important este să intre la pușcărie toate si toți P.S.D.iștii si Conservatorii si Diaconeștii și Opreștii și handicapații fără de griji multe, vreodată și țiganii și tîrfele care fac parte din Guvernul ăsta, fiindcă ăștia în primul rind vă vor distruge viețile, dacă ies la putere !
      Fiindcă absolut toate si toți din P.S.D. în primul rind, au dovedit că urăsc toate lucrurile bune care se învață în multe școli din Romînia și pe care ni le-au lăsat strămoșii nostri !!!!!!!!!!!!!
      ..și astea toate se întîmplă cu toate că țigănimea mafiotă și chinezărimea comunistă și poliția cu Ministerele si prin K.G.B., au acaparat secțiile de votare și școlile, de ani de zile !!!!!!
      Azi, d.e., eu am făcut o mică ‘inspecție’ la secția de vot unde merg de ani de zile, ca să întîlnesc aici și în împrejurimi, exact aceleași persoane corupte de ambele sexe și de toate vîrstele pe care le tot întîlnesc eu de ani de zile-fără de voia mea-în aceleașI locuri !!!!
      Deci nu cred că situația la punctele de vot, va diferi de cea din urmă cu 1 săptămînă și din toți anii ăștia, dar nu îmi va păsa și voi merge să îl votez numai pe Klaus Iohannis, fiindcă eu sunt Creștină și îl urăsc pe diavolul de Victor Ponta care și-a bătut joc și își bate joc de cele 10 porunci din Biblie, fără de încetare, ceea ce Monica Macovei si Klaus Iohannis nu au făcut, vreodată !!!!!!!!!!!!!!
      De aceea, mergeti la vot duminica si votati-l numai pe Klaus Iohannis, dacă nu vreți să vină Iadul asupra noastră, Iad care și-a înfipt colții în noi, în ultimii 2 ani de zile, VOTAȚI-L NUMAI PE KLAUS IOHANNIS CA SĂ AVEȚI SĂNĂTATE, ÎN PRIMUL RÎND MENTALĂ, a;a cum trebuie !!!!!!!

  15. gabifantana spune:

    Foarte bine punctat Daniel, și sper să nu te lași influențat de ”extremiștii” care, din păcate, nu sunt decât niște indoctrinați fără gândire proprie (nu aș vrea ca această remarcă să fie privită ca o jignire căci este un fapt). Dumnezeul de azi este prea răzbunător, limitat, hămesit de bani, avuții, prostire…

  16. gabifantana spune:

    Uite, vroiam să îți mai arăt o altă față a lui ponta: dacă ai citit, forumul cransmontana si-a arătat susținerea față de acesta ( http://carteron.typepad.com/jean-paul-carteron/2014/11/discovering-the-future-president-of-romania-victor-ponta.html). Dacă analizezi componența acesui forum (http://www.cmf.ch/about/presentation) ai să descoperi un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare: Nicolas Buzaianu (http://rnews.ro/filantropul-nicolas-buzaianu-de-la-ciorditor-de-curent-electric-la-ambasador-onorific_131358.html). Este limpede, așadar, din ce tabără face ăsta parte…

  17. Alex Alexandru spune:

    Daca avem astfel de oameni,laconducerea Sfintei noastre Biserici,cu siguranta,este numai Voia Lui Dumneze. Intr-o societate tot mai debusolata sa nu surprinda ca nu avem,cum ne-am astepta,cel mai bun profesor,doctor,politist,preot,presedinte…Insa,trebuie sa privim partea cea buna:daca cu astfel de oameni Biserica reuseste sa supravietuiasca,atuni trebuie sa credem ca estnumai Mana lui Dumnezeu…de altfel,tot ce est cu ”Prea” nu este neaparat bun: prea acru,prea sarat,prea dulce…”prea ca la tara”.Sa ne rugam mai mult !

  18. Adrian spune:

    De la bun început am să spun că eu fac o deosebire dihotomică între Preot și popă.
    Patriarhul Daniel este un popă de cea mai joasă speță.
    Popii sunt lacomi, mincinoși, arghirofili.
    Preoții sunt puțini.
    Spuneți că popa Daniel nu cere bani? FALS! Solicitările fondurilor de la guvern sunt din taxele tuturor românilor.
    Spuneți că nu minte? Fals! La lansarea mastodontului numit catedrală a spus că se va edifica exclusiv di fondurile bisericii.
    Bisericile primesc un număr de ziare pe care la plătesc preoții.
    Parohiile plătesc „contribuții” pentru posturile de radio și Tv Trinitas.
    Preoții au primit „dispoziții” să taxeze botezurile, înmormântările, nunțile, etc., Ba chiar să afișeze tarife; nu toți au respectat – nu este canonic.
    Politica, cel puțin așa cum se vede la noi este vrajbă. Să învrăjbești este un păcat grav!
    Prin felul în care se manifestă azi unii popi în frunte cu ÎPF nu face decât să îndepărteze oamenii de la credință, de la Biserică.
    Din păcate.
    Ca să fie clar; sunt botezat creștin ortodox, mi-am botezat copilul și nepotul creștinește, cred într-o Putere Divină, respect Biserica, respect preoții adevărați, obișnuiesc să mă închin.
    Cel mai bine mă reculeg într-o biserică goală – numai eu și Domnul.

    NB
    Ca arhitect, pensionar, am condus lucrările de renovare a unei biserici, timp de peste doi ani, fără vreo remunerație.

  19. Bulibășescu spune:

    Felicitări pentru articol! Ați pus degetul pe această rană deschisă a neamului românesc, clica de farisei din BOR… Din fericire, mai există și excepții, ca părintele din satul bunicilor Dvs., din păcate, aceste excepții sunt prea puține.

  20. Ion spune:

    Analizand cu atentie scrisoarea textul este conceput tot de un preot din sistem…Credinciosii isi pastreaza credinta nu ei scriu impotriva bisericii tot oamenii lor din sistem..asa ca…

  21. AlexF spune:

    V-aș intreba: atunci cand calatoriti in strainatate, si vreti sa vedeti Dom-urile din Austria, Germania sau Elveția le vizitati gratis, sau exista o taxa? Considerati ca sunt mai frumoase decat manastirile noastre? Iar apropo, s-a facut atat tam-tam cu Catedrala Mantuirii Neamului, insa in strainatate sunt o multime de catedrale care se apropie de marimea acesteia.

    • Daniel Nica spune:

      Dacă vorbim de locuri de rugăciune (indiferent de religie) intrare este gratuită. Fie că vorbim de Istambul, de Berlin sau de Roma (etc.).
      În ceea ce privește Catedrala asta … „a noastră” e greu de comparat un obiectiv tursitic (biserică) încărcat de istorie ca Sagrada Familia (etc.) cu o clădire megalomană.
      Unde mai pui că ține și de evoluție.
      Mi-e greu să cred că Dumnezeu ne apără în funcție de mărimea bisericilor…
      Toate bune.
      DN

Trackback-uri / pingback-uri

  1. Scrisoarea unui tanar catre PF Daniel-Patriarhul BOR:”Dumnezeul în care am fost învăţat să cred nu costă şi nu face politică” | Ioanavram's Blog - noiembrie 11, 2014
  2. Letter to a young man for the Patriarch of Romania: “are you Not ashamed that you sold it, God is with bucățica?” | News Round - noiembrie 11, 2014
  3. Nasul TV » EXPLOZIV! Politica nu face casă bună cu Biserica. Scrisoarea unui tânăr către Patriarhul Daniel! | “Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica ? V-aș ruga să nu vă rugați pentru mine, nu o să-mi permit s - noiembrie 12, 2014
  4. Nasul TV » EXPLOZIV! Politica nu face casă bună cu Biserica. Scrisoarea unui tânăr către Patriarhul Daniel | “Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica ? V-aș ruga să nu vă rugați pentru mine, nu o să-mi permit s - noiembrie 12, 2014
  5. Nasul TV » EXPLOZIV! Politica nu face casă bună cu Biserica | “Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica ?” - noiembrie 12, 2014
  6. Open Letter to the Patriarch of Romania | Orthodox Views - noiembrie 14, 2014
  7. Open Letter to the Patriarch of Romania | - iunie 19, 2015
  8. Scrisoare DURĂ pentru Patriarhul DANIEL: Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii... - Comunitatea Romanilor - aprilie 20, 2017
  9. Scrisoare DURĂ pentru Patriarhul DANIEL: Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii – Ganduri pierdute in viitor - aprilie 21, 2017
  10. Scrisoare catre Patriarhul DANIEL: „Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica. Spre deosebire de dvs, popa din satul meu, nu percepe taxe săracilor” | Vezi.Biz - septembrie 15, 2017
  11. Scrisoare DURĂ pentru Patriarhul DANIEL: Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii – Cu Ochii pe Tine - februarie 10, 2018
  12. Scrisoare DURĂ pentru Patriarhul DANIEL: Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii – Extra News - februarie 10, 2018
  13. Scrisoare pentru Patriarhul Daniel: „Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii” | RNL.ro - februarie 11, 2018
  14. Scrisoare pentru Patriarhul Daniel: "Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii" - februarie 11, 2018
  15. Scrisoare DURĂ pentru Patriarhul DANIEL: Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii – Zilnic cu Iisus - aprilie 11, 2018
  16. Scrisoare DURĂ pentru Patriarhul DANIEL: Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii – FapteReale - aprilie 11, 2018
  17. Scrisoare pentru Patriarhul Daniel: „Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copiii” – Romaniinostri.ro - noiembrie 2, 2018

Lasă un comentariu